Tapahtuman suojelijan tervehdys 2013

Kaupankäynti on on kautta historian välittänyt tietoa ja luonut suhteita eri alueiden välillä. Eurooppalaisen kulttuurimme kehto on Mare Nostrum, kreikkalaisen kulttuurin rikastuttaessa roomalaista. Latinalaisen kulttuurin vaikutus on välittynyt meille sekä suoraan että tärkeän Hansayhteistyön kautta, muodostaen tärkeän perustan nykyelämällemme. Mare Balticum on meidän meremme.

Olen sitä sukupolvea jolle latinankieli oli koulun biologian kautta mitä elävin: betulat, pinus sylvestris, fragaria vesca, campanula rotundifolia olivat osa metsäämme, kesän metsämansikoita ja kissankelloja! Lääkäri-isäni latina oli käyttökelpoinen jopa Italian matkalla 50-luvulla. Itse koen aina uudestaan antiikin Rooman viehätyksen, joka välittyy nykyajankin elämänmenon takaa.

Oman äidinkielen taitaminen on meille kaikille tärkeä. Se luo pohjan muidenkin kielten oppimiselle. Kielet sisältävät aina myös voimakkaan kulttuurielementin joka avaa meille ihmiskunnan historiaa.

Jyväskylän Athenis Finlandiae-tapahtuma osuu erittäin tärkeään hetkeen. Tuntuu siltä että Euroopassa, myös Suomessa, talouden vaikeudet ovat syrjäyttäneet kulttuuri n ja varsinkin humanismin merkityksen. Varsinkin kaupankäynnissä kulttuuri ja ihmisyys, yksilön kunnioittaminen tuovat aina lisäbonuksen.

Toivotan innostuneita keskusteluja Athenis Finlandiae -viikolle,Elisabeth Rehn
ministerietusivu tervetuloa ohjelma ilmoittautuminen ja hinnat majoitus uutiset tuotteet kuvagalleria yhteistyökumppanit yhteystiedot Athenis Finlandiae arkisto latine in english facebook youtube traileri