Nuoren luennoitsijan TM, FM Emil Antonin tervehdys 2013

Latinan kieltä ajatellessani muistoihini nousevat Ressun lukiossa käymäni kahdeksan latinan kielen kurssia. Ne olivat täynnä ahaa-elämyksiä, kun kerta toisensa jälkeen nykykielten sanojen etymologia aukeni latinan kautta. Myöhemmin olen saanut jakaa muillekin näitä "heurekoitani" - kuulen jo korvissani pikkuveljeni äänen: "joo joo, koo on niin ku äs ja vokaalit vaihtelee".

Äidin puolen sukuni on kotoisin Jyväskylästä, joten olen erittäin iloinen saadessani tulla luennoimaan "juurilleni". Jossain määrin koko tapahtumassa lienee kyse juuri juurille paluusta - oman identiteetin uudelleenlöytämisestä läntisen Euroopan kulttuurihistorian sukeltamalla. Ja niin kuin tiedetään, kun hieman palaa taaksepäin historiassa, niin latinaa tarvittiin melkein kaikkialla.

Itselleni latina ei ole jäänyt kuolleeksi kieleksi. Kuulen sitä jatkuvasti kirkossa ja näen sitä teologisessa kirjallisuudessa. Se on minun kontekstini, mutta yhtä hyvin latina elää muilla aloilla, ja kaiken lisäksi sitä voi ihan oikeasti puhuakin! Jos et usko, niin tule syyskuussa Jyväskylään!

Asuessani kesällä 2010 Turussa kirjoitin Turun Sanomiin siitä, että Turku on Suomen Rooma. Vasta vuotta myöhemmin sain kuulla, että Jyväskylä on Suomen Ateena, ja sekös minua entisestään innosti.
Ateena ja Rooma, kreikkalainen filosofia ja latinalainen teologia, ja nyt vielä keskiajan Saksa kaupan päälle - ei kauaa kestänyt keksiä luentoaihetta. Toivon vain, että tieto Athenis Finlandiaesta leviäisi tehokkaasti ja laajalle niin, että saisimme syyskuussa tavata mahdollisimman suurella joukolla!Emil Anton
TM, FMetusivu tervetuloa ohjelma ilmoittautuminen ja hinnat majoitus uutiset tuotteet kuvagalleria yhteistyökumppanit yhteystiedot Athenis Finlandiae arkisto latine in english facebook youtube traileri