Nuoren latinistin tervehdys

Antiikilla on meille valtavasti annettavaa. Vaikka se onkin paljon jo antanut meiltä kysymättä, annettavaa löytyy vielä lisää, kun sitä lähtee hakemaan.

Minulle muinaisten roomalaisten ja kreikkalaisten kulttuuri on ehtymätön huvin lähde. Mytologian koukerot huvittavat kerta toisensa jälkeen, kieli poskessa kirjoitettua kirjaa on hauska lukea vaikka kieli olisi latina, ja antiikin historia pienine ja suurine tapahtumineen muistuttaa nykypäivän tapahtumia usein tragikoomisella tarkkuudella. Lisäksi olen saanut kokea hienoja hetkiä muiden antiikin kielistä ja kulttuurista kiinnostuneiden kanssa yhteisiä mielenkiinnon kohteita ihmetellen ja opiskellen.

Latinan kielen opiskelusta on myös ollut hyötyä. Hyvä latinan ja kreikan kielen taito on auttanut päättelemään monien vierasperäisten sanojen merkityksen ensi näkemältä, mikä on ollut avuksi myös varsinaisessa työssäni luonnontieteen parissa. Antiikin runous on viihteen lisäksi antanut minulle eväitä monien tunteiden käsittelyyn. Lukemalla ja kirjoittamalla antiikin runoperinteen mukaisia runoja – juuri tällaiset runot tekevät jostakin syystä minuun suurimman vaikutuksen – olen saanut selvitettyä itselleni monia tavallisen elämän kiemuroita.

Tämä tavallinen elämä on pitkälti samanlaista nyt kuin muutama vuosituhat sitten Välimerellä. Juuri siksi näiden ihmisten meille jättämistä kirjallisista ja esineellisistä muistoista voi saada eväitä elämään nykypäivän Suomessa. Näitä eväitä on tarjolla jokaiselle, joka niitä haluaa nauttia – joko antiikin maailmaan uppoutuen tai vain pieniä sopivia maistiaisia maistellen.Joonas Ilmavirta
Latinisti

Takaisin


etusivu tervetuloa ohjelma ilmoittautuminen ja hinnat majoitus uutiset tuotteet kuvagalleria yhteistyökumppanit yhteystiedot Athenis Finlandiae arkisto latine in english facebook youtube traileri